lördag 9 februari 2008

Värnplikten...

..är på tapeten igen. Björn von Sydow gör ett intressant inlägg i SvDs Brännpunkt och det har fått en lång lista av kommentarer.
Det viktigaste med värnplikt är inte försvaret som sådant, utan att fostra demokratiska medborgare. I princip så skall alla medborgare vara del av det svenska totalförsvaret som inte bara inkluderar militärer. Som medborgare så förväntas man ge ett år av sitt liv till nationen. Utökar man värnplikten från att bara gälla militära uppgifter till civilförsvar så finns det mycket att göra. Hoten mot Sverige som nation är inte längre bara militära, vi ser mer och mer naturkatastrofer som måste hanteras nationellt och kräver mycket folk.
De internationella uppdragen som Sverige åtar sig får man ta vid sidan om. Jag tycker att man utan vidare kan privatisera dessa delarna av militären och helt enkelt köpa in dessa tjänsterna. Vi kommer i framtiden att se mer och mer av detta eftersom behovet av riskvillig militär personal kommer att öka runt om i världen och "vanligt" folk är inte rustade eller ens intresserade att delta i dessa uppdrag. Dessa uppdrag kommer att hanteras av "överstatliga" organisationer och samarbeten så det finns ingen anledning att ha "folklig förankring".
Vidare så är den tekniska inriktingen på försvaret idag många gånger orealistisk. Skalförsvar för Sveriges del kostar för mycket, verkligheten är att vi kommer att få försvara oss på hemmaplan. Ett svensk försvarskrig kommer att involvera alla och inte vara så kul. Därför måste alla vara beredda att delta....

Inga kommentarer: