lördag 2 februari 2008

Hyror...

I SvD artikeln om marknadshyror kan man läsa att köerna i Stockholm skulle försvinna om hyrorna gick upp med 30-40 procent.
Det är lite synd att måla upp problemet som ett ideologiskt problem, när det egentligen är ett storstadsfenomen man ser över hela världen. Folk vill bo nära sin arbetsplats, nöjesutbudet och inte spendera sin tid att pendla. Kostnaden för att pendla adderas till kostnaden för boendet och när kostnaderna för pendling går upp så gör marknadshyrorna detsamma.
Stockholm verkar ha stora problem att acceptera flera av problemen man har i en storstad. Kollektivt resande är inte något som skall politiseras utan det är en fråga om att se mer praktiskt på hur man kan maximera plats och utrymme för de människor som lever och arbetar i storstaden.
En person som bor i de centrala delarna får klara sig utan bil eftersom det inte finns utrymme för den, men istället så får denna person närmare till service och arbete. Kostnaderna för bilen, som man sparar, används istället på boendet.
Med ideer om trängselskatt och mindre bilism i centrala Stockholm så är det också viktigt att se till att det blir bättre kollektivtrafik och fler lägenheter. Ett stort problem i Stockholm är det faktum att det är extremt dyrt att bygga nytt. Det finns egentligen ingen logisk förklaring till varför det skall vara så dyrt att bygga nytt i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet.
Köer och bostadsbrist är ett komplext problem som behöver praktiska lösningar och inte politiskt lekstuga.....

Inga kommentarer: