söndag 30 december 2007

Stenkastare

Läste en artikel om att man numer kastar stenar på bussar så att dessa får ställas in. Flera bloggare har haft många åsikter om varför och hur man skall stoppa det hela.
Problemet är nog inte riktigt så djupt som de flesta försöker att göra det. Det är inte några djuptgående sociala problem eller ett större behov av militanta ordningsdivisioner som gör att det kastas sten. Inte heller tror jag att det ökade våldet i samhället är på grund av for mycket eller för lite bidrag.
Anledningen är helt enkelt att många ungdomar inte riktigt förstår konsekvenserna och inte har den disciplin en normal medborgare förväntas ha. Naturligtvis kan man vinkla det hela med att skylla på kapitalism och konsumtionssamhälle eller på överdrivet bidragssamhälle med drivor av bortskämda arbetslösa ungdomar som roar sig på de hårt arbetande ärliga människorna, men då är man egentligen bara ute efter lite publicitet för sina egna åsikter.
Alla samhällen har problem med unga män mellan 15-25 år. Tyvärr är det så att när pojkar slutar att vara pojkar och innan de blir gifta med ansvar så har de (inkluderade mig för många år sedan) en tendens att "testa" gränserna.
Dagens samhälle har blivit mjukare och mer humant, vilket för det mesta är bra, dock gör detta faktum det mycket svårare för samhället att hantera denna grupp.
Det är skillnad på pojkar och flickor i detta avseende, oavsett ens syn på könsroller. Tyvärr måste jag säga. Naturen har här varit oförutseende och inte riktigt följt de demokratiska riktlinjerna och gjort båda könen lika.
Hur löser man detta då?
Det är alldeles för opraktiskt att sätta stenkastande ungdomar i fängelse och ha mer poliser etc eftersom det kommer att göra samhället hårdare. Samtidigt så är det minst lika opraktiskt att inte göra nåt åt det och börja ställa in bussar och annan service för andra medborgare.
En sak som dock slår mig är faktiskt värnplikten. Säga vad man vill om dessa yrkesofficerare som skriker och ryter på de stackars beväringarna, men man lärde sig faktiskt lite disciplin från det. Jag tror att en återgång till den sega gubben bakom varje träd med ett års värnplikt ut i det gröna faktiskt skulle kunna göra denna åldersgrupp och samhället en tjänst. I ett samhälle där varje medborgares lojalitet och medverkan är viktig, värnplikt är inte bara en fråga om att försvara landet, utan också en fråga om att få in medborgarna i den stora gemenskapen.
Inte för att jag är en stor vän av det svenska försvaret, vi har egentligen inga riktiga fiender längre, men man skall inte förringa den fostrande effekt en militär värnplikt har på de unga i samhället, speciellt unga män mellan 15-25..........

Inga kommentarer: